(29.11.20) Huoli vierailukieltojen laillisuudesta Pohjois-Satakunnassa – kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

 

Pandemiatilanteen vaihdellessa, törmäämme taas uusiin vierilukieltoihin. Saatamme niitä laillisuusvalvonnan arvioitavaksi.

 

KANTELU
Eduskunnan oikeusasiamiehelle

 

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä on asettanut 28.11.2020 vierailukiellon ”ympärivuorokautisessa hoivassa”.

 

Tiedotteen mukaan:

 

” PoSan COVID-tilanne on nopeasti huonontunut. PoSa on leviämisvaiheessa ja COVID-tapauksia esiintyy alueella nyt erittäin paljon. PoSan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat viranomaiset katsovat välttämättömäksi asettaa tilapäinen vierailukielto PoSan alueen ympärivuorokautisen hoivan laitoksiin ja terveyskeskussairaalaan. Toimenpide tehdään hoidettavien suojelemiseksi ja se on voimassa nyt 14 vuorokautta. Jatkoa arvioidaan epidemiologisen tilanteen mukaan uudelleen.

Terminaalivaiheen potilaiden luona vierailut ovat sallittuja tarkoin varotoimin ja erikseen asiasta sopien. Huolellinen suu-nenäsuojuksen käyttö ja hyvä käsihygienia ovat silloin välttämättömiä.”

 

Itä-Suomen hallinto-oikeus on päätöksellään 16.10.2020 nro 20/1059/1 katsonut, että tällaiset vierailukiellot eivät perustu Suomen oikeusjärjestykseen.

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy teki kahden eurooppalaisen järjestön kanssa kantelun Euroopan sosiaalisten oikeuksien komiteaan 26.11.2020. Tutustu kanteluun täällä.

 

Katson, että Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän vierailukielto erityisesti vammaisten henkilöiden asumisyksikköjen osalta on laiton, huomioiden myös YK vammaisoikeussopimus.

 

Pyydän eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, onko PoSan toiminta laillista.

 

Turku, 29.11.20

pro bono publico

Jukka Kumpuvuori

 

 

 

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Ole rohkeasti yhteydessä! Tutustumme asiaasi ja arvioimme, voimmeko auttaa, ja millaisin eri vaihtoehdoin ja kustannuksin. Selvitämme sinulle aina mahdollisuudet maksuttoman oikeusavun palveluihin. Huomioithan, että pelkkä yhteydenotto ei vielä merkitse toimeksiantoa. Toimeksiannosta sovitaan aina erikseen alkuarvion jälkeen. Tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelimeen vastaamme pääsääntöisesti arkisin klo 9-16, voit toki kokeilla myöhemminkin.

Verkatehtaankatu 4 as. 228
20100 Turku

puhelin: 050 552 0024
s-posti: laki@kumpuvuori.fi