(2.12.) Turkulainen (ev-lut) seurakunta järjesti mediatilaisuuden esteellisessä paikassa – valitus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan

 

”Arkkipiispa meni tilaisuuteen ja jätti minut pihalle myrskyyn istumaan pyörätuolissani. Arkkipiispa ei ole sittemmin kommentoinut asiaa, eikä keskustellut siitä. Varsinaista arvojohtajuutta”.

— toteaa valituksen tehnyt Jukka Kumpuvuori

 

Turkulainen (ev-lut) seurakunta järjesti mediatilaisuuden ko. seurakunnan piispantarkastuksen yhteydessä syyskuussa 2020. Tilaisuus pidettiin paikassa, jonne on portaat, eikä esteetöntä käyntiä.

 

Istuin pyörätuolini kanssa ulkona, tilaisuuteen menivät muut, muun muassa arkkipiispa. Sain puoli pahvimukia kahvia ja keksin, joka tippui maahan.

 

Tilaisuuteen oli avoin kutsu. Mediatilaisuuden kutsu oli ollut netissä julkaistuna. Ennakkoilmoittautumisia ei kutsussa pyydetty.

 

Olin yhteydessä tapahtuman järjestäjään ja sain muun muassa seuraavanlaisia tekstiviestejä:

 

”Lehdistökutsut lähetettiin vain median edustajille ja soitimme erikseen medioihin, ketkä ovat tulossa. Tarvitsemme tiedon cateringia ja tilavarausta varten. Kutsut lähtivät noin kuukausi sitten”.

 

”Lehdistökutsu on erillinen kutsu joka on eri asia kuin lehdistötiedote”

 

”Tilaisuus oli tarkoitettu kutsutuille median edustajille”

 

”Netissä ei varmasti ole ollut avointa kutsua mediatapaamiseen. Näin sanoo tiedotuspäällikkö. Olet hankkinut kutsun jollain muulla tavalla – en tiedä miten”.

 

”Älä vääristele sanojani. Et ole ilmoittautunut ennakkoon. Emme tienneet tulostasi”.

 

”Mediakutsu vaatii aina ilmoittautumisen. Ethän mene kenenkään häihinkään kutsumatta?”

 

Lopulta sain sähköpostin toisaalta viestintää hoitaneelta taholta, jossa pahoiteltiin tapahtunutta, ja todettiin, että ennakkoilmoittautumisia ei vaadittu, ja että onneksi minulla oli (pihalla) mahdollisuus keskustella arkkipiispan kanssa.

 

Katson, että seurakunta on toiminut yhdenvertaisuuslain vastaisesti. Lisäksi, YK vammaissopimuksen mukaan tapahtumajärjestäjien tulee järjestää tilaisuudet esteettöminä, eikä kenelläkään ole velvollisuutta ilmoittaa etukäteen vammaisuudestaan tai esteettömien tilojen tarpeesta (5 artikla ja 9 artikla, myös 20 ja 30 artiklat tässä relevantteja).

 

Näiden syiden vuoksi olen tänään jättänyt asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi sen toteamiseksi, onko seurakunta toiminut yhdenvertaisuuslain syrjinnän kiellon vastaisesti.

 

Turku, 2.12.20

Jukka Kumpuvuori