Hei Kelaan!

 

Toivottavasti teillä on kaikki hyvin. Meillä erityisperheiden lapsilla, ja kaikenikäisillä vaikeavammaisilla henkilöillä ei ole. Kuulen heistä koko ajan. Valitettavasti. Lakitoimisto Kumpuvuori Oy tulee puheluita, sähköposteja ym. liittyen KELA Kuntoutuksen kielteisiin päätöksiin. Ne koetaan epäoikeudenmukaisemmaksi, kuin aiemmin.

 

Terapeuttien järjestöistä on myös ollut yhteydessä, ja ovat kertoneet olevansa yhteydessä KELAan. Myös teidän ns. järjestötapaamisten ulkopuolella. Myös on jotain ollut vammaisjärjestöjen tapaamisia. Hyvä niin, mutta nyt ollaan onneksi lähtöpisteessä teidän toimintanne arvioinnissa.

 

Olen päätynyt lukuisten yhteydenottojen vuoksi siihen, että valmistelen kantelua Valviraan KELA päätöksenteosta, ja erityisesti siihen liittyen, miten, jos mitenkään, on lääketieteellisesti perusteltuja ne asiantuntijalääkäri  –  arviot, joita teette. Hienoa, jos kaikki on hyvin. Kuten väitätte.

 

Arki / avustaja / koulu / harrastukset omaiset kuntouttaa. Liike on lääke. Nämä ovat hienoja sloganeja, jotka ovat tulleet selväksi KELA asiantuntijakirjauksista, myöskin joidenkin lääkäreiden yksityisvastaanotoilla,  mutta eivät auta meitä vaikeavammaisia arjessa.

 

Sitten tulkitaan nähdäkseni (!) väärin esimerkiksi neurologin, eli erikoislääkärin lausuntoa, joka tulkitsee, ja suosittelee, että kuntoutusta tulisi myöntää pidemmäksi aikaa, koska tilanne on vakiintunut, siten, että tilanne on (KELA mukaan) vakiintunut, että kuntoutusta pitäisi vähentää (!). Tämäkin on arviota, johon otan kantaa Valvira-kantelussa.

 

Tuntuu epäasialliselta, että KELA asiantuntijalääkäri ottaa kantaa ja polkee muun muassa neurologian erikoislääkärin arviota. On kuitenkin hienoa, ja surullista, huomata, että asiantuntijalääkäri riemuitsee tästä asiasta, sen sijaan, että hänen tulisi olla kiinnostunut asiakkaan kuntoutuksesta.

 

Hienoa, jos voitte puolustaa asiantuntijalääkäreidenne toimintaa.

 

Mielestäni KELA toiminta nykyään on erityisesti vaikeavammaisten henkilöiden kuntoutuksen tarvetta vähättelevää, ja vastuutonta. Tähän olen saanut tukea, vaikeavammaisten kuntoutujien lisäksi, viesteistä, jotka ovat sellaisten henkilöiden antamia, jotka ovat kouluttaneet niitä lääkäreitä, jotka toimivat KELAssa.

 

Jukka Kumpuvuori