(29.11.20) Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moitti Hyvinkään kaupunkia: kuljetusoppaan linjaus virheellinen – matkojen korvattavuutta ei voi rajata vain niihin matkoihin, jolloin oppilas on kyydissä

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy teki kantelun Hyvinkään kaupungin sivistystoimen koulukuljetusoppaasta. Apulaisoikeusasiamies antoi päätöksensä marraskuussa 2020: Kunnan koulukuljetusoppaan linjaukset. (ks. koko päätös PDF-muodossa linkistä).

Kantelussa moitittiin opasta seuraavasti:

”Kuljetusoppaan mukaan oppilaan huoltajalle voidaan maksaa anomuksesta matkakustannusten korvausta (saattokorvausta), jos oppilas täyttää kuljetusehdot ja huoltaja kuljettaa oppilasta. Korvaus maksetaan vain niiltä matkan osilta, joissa oppilas on auton kyydissä. Kantelijan mukaan kustannuksia tulisi korvata laajemminkin. Jos huoltaja esimerkiksi kuljettaa lapsen aamulla kouluun, huoltajalle tulee kustannuksia myös paluumatkasta. Kyse on välttämättömistä ja välittömistä huoltajille aiheutuvista menoista, jotka tulee korvata.”

Apulaisoikeusasiamies viittasi muun muassa hallintotuomioistuinten käytäntöön ja arvioi asiaa seuraavasti:

”Saatan Hyvinkään kaupungin tietoon edellä esitetyn viimeaikaisen oikeuskäytännön, jonka valossa kaupungin voimassaolevan kuljetusoppaan linjaus siitä, että korvaus maksetaan vain niiltä matkan osilta, joissa oppilas kyydissä, on nyttemmin mielestäni kategorisuudessaan virheellinen. Kuljetusavustuksella tulee korvata kuljetuksista aiheutuvia menoja myös sellaisen matkan osalta, jolla lapsi ei ole mukana, jos kyseinen matka on välttämätön lapsen kuljetuksen toteuttamiseksi ja liittyy siihen välittömästi.”

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy hoiti asian pro bono.

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Ole rohkeasti yhteydessä! Tutustumme asiaasi ja arvioimme, voimmeko auttaa, ja millaisin eri vaihtoehdoin ja kustannuksin. Selvitämme sinulle aina mahdollisuudet maksuttoman oikeusavun palveluihin. Huomioithan, että pelkkä yhteydenotto ei vielä merkitse toimeksiantoa. Toimeksiannosta sovitaan aina erikseen alkuarvion jälkeen. Tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelimeen vastaamme pääsääntöisesti arkisin klo 9-16, voit toki kokeilla myöhemminkin.

Verkatehtaankatu 4 as. 228
20100 Turku

puhelin: 050 552 0024
s-posti: laki@kumpuvuori.fi