(26.11.20) Huoli: Suunnitteleeko hallitus vammaisten palvelutalojen sulkemista laajemmin uudestaan, vaikka vierailukiellot on todettu laittomiksi?

 

Eurooppalaiset järjestöt yhdessä Lakitoimisto Kumpuvuori Oy kanssa ovat jättäneet kantelun Euroopan sosiaalisten oikeuksien komiteaan, seuraa nettisivujamme ja Facebook-sivuja. Tiedotustilaisuus pe 27.11.20 klo 16.00 alkaen seuraa erityisesti Facebook -sivujamme.

 

Samaan aikaan on huoli, että hallitus suunnittelevat laittomien vierailukieltojen laajempaa käyttöönottoa.

 

Itä-Suomen hallinto-oikeus on päätöksessään 16.10.2020 nro 20/1059/1 todennut vierailukiellot lakiin perustumattomaksi. Vastaavasti ovat tehneet laillisuusvalvojat.

 

To 26.11.20 Keskustan ”Puoluejohdon kyselytunti. K-Studiossa Annika Saarikko”, yleisökysymyksenä esitin kysymyksen (Ajassa 18:30-20:35):

 

Nyt kun korona on taas kiihtymässä, olisiko hyvä sulkea vammaisten palvelutalot, jotta heidän elämäänsä suojeltaisiin? Milloin tällainen voitaisiin tehdä, kuten keväällä tehtiin?

 

Annika Saarikko vastasi muun muassa:

 

”mä en sulje mitään pois etteikö kaikki tällaiset (kevään rajoitukset) voitaisiin joutua palauttamaan (…) mahdollisimman vähän, harkitusti”

”(…) pikemminkin sanoisin, että niitäkin kannattaa nyt välttää näitä vierailuja (…) vain pakolliset”

 

Saarikko ei muistanut tarkkaan, mitä Uudellamaalla tästä on sanottu. Uudellamaalla itse asiassa rajoituksia onkin jo (lähtökohtaisesti laittomasti) otettu käyttöön, ainakin jos niitä tulkitaan niin, että vierailut ovat kiellettyjä esimerkiksi asukkaan omaan asuntoon:

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät:

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee huomioida erityisen tarkasti. Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, mukaan lukien ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa antavat yksiköt: 

 

Suositellaan vieraiden tapaamista ulkona, jos mahdollista

 

Sisällä vierailijoiden määrää ja vierailujen kestoa rajataan. Näitä valvotaan. Vierailuja yhteisissä tiloissa ei sallita. Tarkempaa tietoa yksiköiden vierailukäytännöistä niiden nettisivuilta.

 

Jos kohtaat mielestäsi laittomia rajoituksia, ole meihin yhteydessä, voimme auttaa viemään asian hallinto-oikeuteen: laki@kumpuvuori.fi, 050 552 0024.

 

Jukka Kumpuvuori

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Ole rohkeasti yhteydessä! Tutustumme asiaasi ja arvioimme, voimmeko auttaa, ja millaisin eri vaihtoehdoin ja kustannuksin. Selvitämme sinulle aina mahdollisuudet maksuttoman oikeusavun palveluihin. Huomioithan, että pelkkä yhteydenotto ei vielä merkitse toimeksiantoa. Toimeksiannosta sovitaan aina erikseen alkuarvion jälkeen. Tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelimeen vastaamme pääsääntöisesti arkisin klo 9-16, voit toki kokeilla myöhemminkin.

Verkatehtaankatu 4 as. 228
20100 Turku

puhelin: 050 552 0024
s-posti: laki@kumpuvuori.fi