(17.8.23) KANTELU Valtioneuvoston oikeuskanslerille – vammaispalvelulain voimaantulon siirtäminen laitonta

KANTELU

Valtioneuvoston oikeuskanslerille

 

Vammaispalvelulakiuudistus on ollut jokaisessa hallitusohjelmassa n. 20 vuoden ajan. Tavoitteena on ollut parantaa vammaispalveluja ja yhdistää kehitysvammalaki ja vammaispalvelulaki eri vammaryhmien yhdenvertaisen kohtelun saavuttamiseksi.

 

Uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnassa 1.3.23 ja sen oli tai on tarkoitus tulla voimaan 1.10.23.

 

Uusi vammaispalvelulaki kohtelisi eri vammaryhmiä yhdenvertaisemmin ja toisi viimein maaliin vuosikymmenien lakivalmistelun.

 

Kuitenkin, Petteri Orpon hallitus on kaavailemassa vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämistä vuodella, eli 1.10.24.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön julkilausumana taustana ja tavoitteena on muun muassa yksilöllisten tarpeiden mukaisten palvelujen turvaaminen ja hyvinvointialueiden rahoitusperiaatteen toteutumisen varmistaminen.

 

Hallituksen suunnitelmat ovat laittomia, muun muassa perusoikeuksien heikennyskiellon vastaisia.

 

Minkään muun ihmisryhmän, kuin vammaisten henkilöiden, kohdalla ei tulisi kyseeseen vastaava pöyristyttävä ”lisäaika”, jonka tavoitteena mitä ilmeisemmin on säästäminen. Vammaisoikeuskulttuuria viranomaistoiminnassa päivittäin viime aikoina seuranneena, en voi myöskään välttyä siltä tulkinnalta, että kyse on vammaisvihasta, joka ilmenee tämän ihmisryhmän oikeuksiin räikeästi puuttuvana poliittisena ja lainsäädännöllisenä toimintana.

 

Erityisesti suunnitelmat toteutuessaan heikentävät vammaisten lasten ja nuorten, sekä kehitysvammaisten henkilöiden ja neurokirjon henkilöiden oikeuksia.

 

Pyydän kunnioittavasti valtioneuvoston oikeuskansleria tutkimaan tämän kirjoitukseni kanteluna ja muutoinkin tekemään kaikkensa, että tämä pöyristyttävä vammaisten henkilöiden oikeuksia ja ihmisarvoa heikentävä lainsäädäntöhanke estettäisiin, ja uusi vammaispalvelulaki tulisi voimaan hyväksytysti 1.10.23.

 

Huolestunein vammaisoikeusterveisin, Turussa, 17.8.23

 

Jukka Kumpuvuori