(7.12.20) Henkilökohtaisen avun voimavarakysymys keskusteluttaa – STM kanta avoin – aika vaikuttaa

 

Huomaamme miten korona-ajat väistyvät hiljalleen (?) , kun vammaispolitiikan kuuma kivi, henkilökohtaisen avun voimavararajaus keskusteluttaa. Voimavararajaus säädettiin vammaispalvelulain osauudistuksessa 2009. Voimavararajaus on jättänyt erityisesti lapsia ja kehitysvammaisia henkilöitä henkilökohtaisen avun ulkopuolelle erityisesti päivittäistoimien osalta. Ks. uutinen 7.2.2018 ”Kehitysvammaiselta henkilöltä riistetään oikeus henkilökohtaiseen apuun omassa kodissaan – historiallinen valitus Suomesta YK vammaisoikeuskomiteaan”.

 

Vammaispalvelulain 8 c § mukaan:

”Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa”.

 

Vammaispalvelulainsäädännön uudistaminen on ollut hallitusohjelmassa n. 15 vuotta, ja on taas. Valmistelu on käynnistymässä. Saimme hyviä uutisia, nimittäin STM / valtioneuvostolla ei ole erityistä kantaa voimavarakysymykseen.

 

Tiedustelimme sosiaali- ja terveysministeriöstä 7.12.20, mikä on STM kanta tällä hetkellä voimavarakysymykseen, ollaanko sitä säilyttämässä vai poistamassa (?). Saimme vastaukseksi muun muassa:

 

”Ei meillä voi olla kantaa tässä vaiheessa.” (…) ”Uudistuksen valmistelu ei ole vielä käynnistynyt palvelujen osalta”

 

Tämä on hieno uutinen, ja merkitsee, että mahdollisuus poistaa voimavaraedellytys on myös vaihtoehto! Nyt tarvitaan kaikki vaikuttamistoimet, jotta pääsemme eroon syrjivästä voimavaraedellytyksestä. Hallitusohjelmassa asiaan ei oteta kantaa suuntaan tai toiseen.

 

Nyt kaikki vaikuttamaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on tässä keskeisessä asemassa. Ja vastuussa.

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Ole rohkeasti yhteydessä! Tutustumme asiaasi ja arvioimme, voimmeko auttaa, ja millaisin eri vaihtoehdoin ja kustannuksin. Selvitämme sinulle aina mahdollisuudet maksuttoman oikeusavun palveluihin. Huomioithan, että pelkkä yhteydenotto ei vielä merkitse toimeksiantoa. Toimeksiannosta sovitaan aina erikseen alkuarvion jälkeen. Tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelimeen vastaamme pääsääntöisesti arkisin klo 9-16, voit toki kokeilla myöhemminkin.

Verkatehtaankatu 4 as. 228
20100 Turku

puhelin: 050 552 0024
s-posti: laki@kumpuvuori.fi