Korkein hallinto-oikeus pani pisteen vierailukieltokeskustelulle ja totesi yksiselitteisesti, että vierailukiellot ovat laittomia.

Sosiaali- ja terveysministeriö uskotteli pitkään keväällä 2020, että vammaisten henkilöiden asumisyksikköihin voidaan asettaa vierailukielto tartuntatautilain 17 § nojalla. Kunnat ja yksityiset palveluntuottajat toimivat tämän käskyn mukaan pitkälle kesään ja osin vieläkin

KHO laittoi vuosikirjapäätöksessään 7.1.21 pisteen vierailukieltokeskustelulle (beslutet på svenska) hoitamassamme jutussa. KHO totesi yksiselitteisesti, että kunnan vammaispalvelupäällikkö ei ollut voinut asettaa vierailukieltoa vammaisten asumispalveluyksikköihin ja että vierailukiellot ovat laittomia.

Jo aiemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus oli samoilla linjoilla vierailukieltojen laittomuuden suhteen.

”On helpottavaa, että viimein oikeus voitti. On huolestuttavaa, että vammaisten henkilöiden oikeuksia voitiin näin rajusti ja pitkään rajoittaa. Huolestuttavaa on sekin, ettei juuri kukaan, eivät edes vammaisjärjestöt puuttuneet tilanteeseen aktiivisesti keväällä 20, kun tiukat vierailukieltorajoitukset asetettiin. Viimeistään KHO päätöksen jälkeen on selvää, että vierailukiellot ovat laittomia. Jos niitä jossain vielä esiintyy, tulee myös kyseeseen sen arviointi, syyllistyykö vierailukiellon asettanut taho johonkin rikokseen”, toteaa jutussa oikeusavustajana toiminut Jukka Kumpuvuori.


Mediassa:
Helsingin Sanomat: Läheisten vierailut kiellettiin koronaviruksen takia vammaisten asumisyksikössä – Kielto oli lainvastainen, päätti KHO
Svenska Yle: Boendeenhet i Esbo fick inte förbjuda anhörigas besök trots coronaviruset
Yle Uutiset viittomakielellä (kohdasta 03:33 alkaen)
Iltalehti: Kunnan vammaispalvelupäällikön asettama vierailukielto lainvastainen – isän ja pojan valitus kantoi hedelmää


Lisätiedot:
Jukka Kumpuvuori
puh. 050 552 0024
lakimies, toimitusjohtaja
Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku