Oikeudellinen edustaminen

Emme pysty maksutta antamaan oikeudellista neuvontaa. Vammaisjärjestöillä on oikeudellisia neuvontapalveluja, joita suosittelemme hyödyntämään. Samoin suosittelemme yhteydenottoa neuvonta-asioissa sosiaaliasiamieheen, potilasasiamieheen sekä julkisiin oikeusaputoimistoihin.

Hoidamme valikoidusti (kannattaa aina kysyä) vammaisoikeudellisia juttuja seuraavissa asiaryhmissä hallintotuomioistuimissa (emme siis muissa, esim. lastensuojelu, edunvalvontavaltuutus ym.):

 • Vammaispalvelu (palveluasuminen, henkilökohtainen apu, asunnon muutostyöt, kuljetuspalvelu, ja harkinnanvaraiset palvelut)
 • Erityishuolto
 • Omaishoidon tuki
 • Kouluavustaja ja koulukuljetus
 • KELA: Alle 16 v vammaistuki, 16 v vammaistuki, kuntoutus
 • Terveydenhuolto: apuvälineet, hoitotarvikkeet, kuntoutus
 • Valitukset YK vammaisoikeuskomiteaan ym.

Voimme auttaa näissä rajatuissa vammaisoikeudellisissa valitusasioissa ja rajatuin valitusmäärin kulloisenkin tilanteen mukaan. Voimme hoitaa oikeusavun turvin ja asiakkaan itse maksaen rajoitetun määrän juttuja. Joudumme siis myös kieltäytymään jutuista. Voit kuitenkin halutessasi tiedustella, mikä kulloinkin on mahdollisuus ottaa uusia juttuja.

Kuitenkin pyydämme, että toimeksiantotiedustelussa ystävällisesti huomioit:

 • Toimeksiantotiedustelu ei merkitse toimeksiantoa. Yhteydenoton jälkeen olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja kerromme, voimmeko ottaa jutun, ja jos voimme, sovimme jutun hoidosta. Laita mukaan yhteystiedot.
 • Toimeksiantotiedustelusta ja siihen vastaamisesta emme peri palvelumaksua.
 • Ole ensisijaisesti yhteydessä sähköpostitse laki@kumpuvuori.fi, toissijaisesti puhelimitse 050 552 0024. Koska toimintamme on nykyisin rajoitettua, emme pysty aina vastaamaan puhelimeen. Pääsääntöisesti vastaamme puhelimeen virka-aikaan. Pyrimme soittamaan takaisin tai muutoin palaamaan asiaan mahdollisimman pian.
 • Varmista, että sinulla on päätös tms. kielteinen kanta, jonka voi saattaa hallinto-oikeuden tai vakuutusoikeuden arvioitavaksi.
 • Älä lähetä päätöstä äläkä muita asiakirjoja suoraan. Kun aloitamme toimeksiannon, pyydämme sinulta tarvittavat asiakirjat.
 • Älä kuvaa tilannetta pidemmälti äläkä lähetä itsesi tai lapsen diagnoosi tms. arkaluonteisia tietoja. Riittävää on esimerkiksi: ”Minulla on lapseni kielteinen päätös omaishoidon tuesta. Olen tehnyt itse oikaisuvaatimuksen, mutta päätös on edelleen kielteinen. Tarvitsen apua valitukseen.”

 

Valitukset hallintotuomioistuimiin

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy:n ehdot

 

Oikeusavun turvin

Valtion rahoittamaa oikeusapua saa yksityiseltä oikeudenkäyntiavustajalta vasta siinä vaiheessa, kun asia on tuomioistuimessa, esimerkiksi hallinto-oikeudessa tai vakuutusoikeudessa. Oikeusapu on tuloista, menoista ja varallisuudesta riippuen joko kokonaan tai osittain maksutonta.

Voit halutessasi kokeilla oikeusapulaskurilla, oletko oikeutettu oikeusapuun. Saat laskurista arvion, saatko oikeusapua kokonaan tai osittain maksuttomana.

Huom. 1: avio-/avopuolison tulot ja menot otetaan huomioon.

Huom. 2: Alle 18-vuotiaiden osalta EI huomioida vanhempien tuloja/menoja, joten hyvin usein lapset saavat täysin ilmaisen oikeusavun valtion varoin (varsinkin, kun lapsen oma varallisuus on alle 5.000 e).

Tee koelaskelma: Oikeusavun koelaskelma (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Oikeusapulaki (257/2002) (linkki avautuu uuteen välilehteen)

 

Itse maksaen

Mikäli et ole oikeutettu valtion oikeusapuun, hoidamme toimeksiannon tuntiveloituksella 270 € + ALV 24 %. Saat aina tarjouksen hinta-arvioineen ennen toimeksiannon aloittamista.

 

Pro bono – eli maksuton apu ilman valtion oikeusapua

Olemme aiemmin hoitaneet runsaastikin pro bono, eli maksutta, esimerkiksi oikaisuvaatimuksia vammaispalvelupäätöksistä ja Kela-valituksia sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan. Toiminnan supistuttua emme pysty enää auttamaan näissä maksutta. Voit tehdä oikaisuvaatimukset ja valitukset ennen tuomioistuinvaihetta itse tai hakea siihen apua sosiaaliasiamieheltä, järjestöiltä tai julkisista oikeusaputoimistoista.

 

Järjestö- ja yritysyhteistyö, selvitys- ja tutkimustyö

Jos järjestöäsi, yritystäsi tai muuta taustatahoasi kiinnostaa yhteistyö vammaisoikeusasioissa, ole yhteydessä.

 

Vammaisoikeuden Ajokortti

Olemme pitäneet yhdessä paikallisten vammaisjärjestöjen kanssa n. 200 Vammaisoikeuden Ajokortti -tilaisuutta vuodesta 2014 lähtien. Tilaisuuden järjestää ja kustannuksista vastaa paikallinen järjestö. Laskutamme vain matka- (Turusta) ja majoituskulut. Toimintamme supistuttua syksystä 2021 alkaen, voimme järjestää vain harvoja tilaisuuksia. Ole kuitenkin yhteydessä, jos kiinnostusta on, voidaan katsoa mahdollisuuksia.

 

Olemme olemassa vammaisoikeuksien ajamista varten.