(3.12.23) Suomen valtio viettää kansainvälistä vammaisten päivää 3.12.23 jatkaen räikeää kehitysvammaisen henkilön syrjintää YK vammaisoikeuskomitean kehotuksista huolimatta
Tänään 3.12.23 vietetään kansainvälistä vammaisten päivää. Alkamassa on myös kehitysvammaisten henkilöiden oikeuksien viikko. Suomen valtio ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue viettävät päivää jatkaen räikeää syrjintää kehitysvammaista henkilöä kohtaan.
Henkilöllä on ollut henkilökohtaista apua pienestä saakka niin tarhassa, koulussa, kotona, ulkona, mökillä vanhempien loma-aikana, ynnä muissa toiminnoissa. Henkilökohtaisen avun tunteja on ollut tähän saakka viime vuosina 240 tuntia kuukaudessa kodin ulkopuolella, aiemmin vielä enemmän. Nyt hyvinvointialue tiputti tunnit 30 tuntiin kuukaudessa.
Kehitysvammaisella henkilöllä on oma asunto, jossa hän asui muutaman vuoden ajan 10 vuotta sitten henkilökohtaisten avustajien turvin. Kun henkilö haki lisätunteja (hakemuksen kokonaistuntimäärä 140 tuntia viikossa) erityisesti yöajan avustamiseen, kunta kielsi kokonaan henkilökohtaisen avun hänen oman asuntonsa sisäpuolelle. Asunnon ulkopuolella henkilökohtaista apua edelleen oli mahdollista käyttää. Henkilö oli pakotettu tämän jälkeen oleskelemaan iäkkäiden vanhempiensa luona, jossa hän edelleen oleskelee prosessin pitkittyessä.
Kunnan mukaan henkilöllä ei ollut voimavaroja määritellä henkilökohtaisen avun sisältöä ja toteutustapaa. Henkilö valitti aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka, mutta hävisi juttunsa. Korkein hallinto-oikeus oli myös sillä kannalla, että henkilölle ei tule myöntää henkilökohtaista apua omaan asuntoonsa. Henkilö teki valituksen YK vammaisoikeuskomitealle, joka totesi muun muassa, että vammaispalvelulain voimavararajaus syrji henkilöä tämän kehitysvammaisuuden perusteella.
Katso lisää YK vammaisoikeuskomitean päätöksestä tästä:
Vammaisoikeuskomitean päätöksen jälkeen ei tapahtunut käytännössä mitään.
Henkilö saattoi asian myös yhdenvertaisuusvaltuutetun arvioitavaksi marraskuussa 2022: ks täältä.
Vasta yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteydenoton jälkeen hyvinvointialue oli yhteydessä henkilöön. Henkilölle, eikä hänen edunvalvojalleen kerrottu, että asian selvittäminen oli alkanut yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteydenotosta. Edellinen palvelusuunnitelma oli tehty lähes 10 vuotta sitten. Palvelusuunnitelmatapaaminen oli keväällä 2023. Henkilölle ei ole hyvinvointialueen toimesta ennen päätöstä kerrottu, että yhdenvertaisuusvaltuutettu olisi pyytänyt lausuntoa, ei annettu tiedoksi ko. lausuntopyyntöä, eikä siihen mahdollisesti annettua vastausta. Saatikka, että valittajalle olisi ennen asian ratkaisemista varattu tilaisuus antaa selityksensä näistä selvityksistä.
Vasta 24.11.2023, eli noin 1,5 vuotta vammaisoikeuskomitean päätöksen jälkeen henkilö sai päätöksen.
Henkilölle myönnettiin aiemmin myönnetyn 240 tuntia kuukaudesta sijaan vain 30 tuntia kuukaudessa henkilökohtaista apua.
Hyvinvointialueen mukaan henkilön palvelutarve on joiltain osin hoivaa, hoitoa ja valvontaa, ja että siihen ei voi vastata henkilökohtaisen avun turvin.
Päätös on selvästi YK vammaisoikeuskomitean päätöksen vastainen ja edelleen henkilöä syrjivä.
Henkilöllä on kohta 10 vuotta ollut asunto käytössään, mutta hän ei ole saanut sinne vammaisoikeuskomitean päätöksenkään jälkeen henkilökohtaista apua.
Henkilö on tänään YK kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.23 jättänyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Käytännössä sama prosessi alkaa alusta.
”Käsillä on malliesimerkki, miten Suomen valtio viisveisaa kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista varsinkin vammaisten henkilöiden kohdalla. YK vammaisoikeuskomitean päätös oli selvä: henkilölle tulisi myöntää henkilökohtaista apua omaan kotiin. Voimavararajaus vammaispalvelulaissa on syrjivä. Tätä yksinkertaista oikeusohjetta ei ole nyt Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ymmärretty.” – toteaa oikaisuvaatimuksen laatinut lakimies Jukka Kumpuvuori
”Olisi hyvä, että oikaisuvaatimus riittäisi. Selvää on, että vammaisoikeuskomitean päätös otetaan tosissaan viimeistään hallinto-oikeudessa. Nyt olisi aika hyvinvointialueen poliittisille päättäjille puuttua peliin ja myöntää valittajalle henkilökohtainen apu omaan kotiinsa, ja samalla lopettaa hänen pitkään jatkunut syrjintänsä” – jatkaa Kumpuvuori toiveikkaana
”Vireillä on vammaispalvelulain uudistaminen. Siinäkään ei ole otettu tosissaan YK vammaisoikeuskomitean suosituksia. Esillä oleva ehdotus edelleen tekee mahdottomaksi erityisesti kehitysvammaisten henkilöiden asumisen itsenäisestä omassa kodissaan henkilökohtaisen avun turvin. Lainsäätäjän ja muiden toimijoiden tulisi nyt ottaa kynä kauniiseen käteen, ja mahdollistaa itsenäinen asuminen kaikille henkilökohtaisen avun turvin” – Kumpuvuori penää