VAMMAISPOLIITTINEN FARSSI EDUSKUNNAN KYSELYTUNNILLA 8.3.

 

– asiallinen ja tärkeä kysymys – ministeriaitiossa naureskeltiin – vastauspuheenvuoro käsitteli toista asiaa

 

Eduskunnan kyselytunti torstai 8.3.2018

 

Eduskunnassa keskustellaan vammaisasioista niin vähän, että kun keskustellaan, on syytä vähän analysoida.

 

Torstain 8.3.18 kyselytuntia voi seurata täältä: https://areena.yle.fi/1-4259918 (n. kohdassa 47:25)

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy jatkaa kyselyä. Laitamme kyselyn kyselytunnilla esitettyyn kysymykseen vastaamisesta ministeri Lintilälle, ministeri Saarikolle, ministeri Lindströmille ja ministeri Orpolle. Pyysimme heitä vastaamaan tähän tärkeään kysymykseen. Kysymme myös, oliko hallituksen toiminta kysymykseen vastaamisessa heidän mielestään asiallista ja onnistunutta. Julkaisemme vastaukset, jos ja kun niitä saapuu.

 

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Sari Tanus kysyi:

 

Arvoisa puhemies,

 

Vaikka Suomi on naisten oikeuksin edelläkävijämaa, paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Suomi ratifioi kesäkuussa 2016 vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen, mikä korostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta kaikessa päätöksenteossa. Käytännössä on kuitenkin valitettavasti paljon tilanteita esimerkiksi vammaisten naisten oikeuksiin liittyen, jossa yleissopimuksen tavoite toteutuu huonosti.

 

Eilen eduskunnan puhemiehelle luovutettiin Ei myytävänä-kansalaisaloite jolla halutaan rajata vammaisten elämänmittaiset arjen kannalta välttämättömät palvelut hankintalain ulkopuolelle. Tähän liittyen, kysyisin asianosaiselta ministeriltä: Miten tulette edistämään vammaisten, ja erityistarpeineen vammaisten naisten elämänmittaisten palveluiden toteutumista YK:n sopimuksen hengen mukaisesti? Saammeko elämänmittaiset palvelut inhimillisen järjestelyn piiriin?

 

Eduskunnan puhemies: ”Ministeri (….pitkä tauko, supinaa ministeriaitiossa….) Lintilä”

 

Kysymys ohjattiin puhemiehen toimesta elinkeinoministeri Mika Lintilän vastattavaksi.

 

(äänekästä naurahtelua koko salissa ml. ministeriaitio).

 

Ministeri Lintilä:

 

Arvoisa puhemies

 

Arvostan, että tämä annettiin minulle vastattavaksi (…) kyllä taitaa kuulua ministeri Lindströmin puolelle…ööö…ja hän varmaan vastaa siitä, mitä hankintalaissa voidaan tämän suhteen tehdä, mutta koska sain tän vastauksen niin, valitettavasti en voi edustaja Tanukselle suoraan tähän vastata, mutta haluan äskeiseen kysymykseen sanoa sen (loppuvastaus liittyi edelliseen kysymykseen palkkatasa-arvosta).

 

 

Kyselytunnilla aiemmin varapääministerinä toiminut valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi (kysymys koski tasa-arvoasioita):

 

 

(…) tietenkin me vastaamme jokainen ministeri omalla alallamme ja hallitus yhdessä tasa-arvon toteutumisesta Suomessa. Se on meille oikeasti sydämen asia (…)

 

 

Kuitenkaan kukaan, ei myöskään varapääministerinä toiminut valtiovarainministeri Orpo, ei vastannut kansanedustaja Tanuksen aiheelliseen vammaispoliittiseen kysymykseen. Se ei ollut oikeasti sydämen asia.

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku