Hallinto-oikeus jyrähti – lapselle ortopediset talvijalkineet lapikkaiden sijaan

(Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, 23.11.2018, 18/0535/2).

A:lle (s. 2005) haettiin maksusitoumusta yksilöllisesti valmistettuihin ortopedisiin talvijalkineisiin. Kunnan kuntoutustyöryhmä hylkäsi hakemuksen, koska A:lla ei ole itsenäistä kävelyä, vaan hän käyttää liikkumisen apuvälineenä pyörätuolia. Ortoosien kanssa käytetään kunnan mukaan ensisijaisesti itse hankittuja jalkineita. Kunnan mukaan A ei hyödy yksilöllisistä jalkineista merkittävästi. A on kunnan mukaan pyörätuolipotilas (!), joten lämpimät puristamattomat jalkineet ovat riittävät. Sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan myöntämisen edellytyksenä on apuvälineen merkittävä hyöty päivittäiseen liikkumiseen.

A:n lääkärit kuitenkin suosittelivat ko. jalkineita, joilla estettäisiin jalkaterän virheasennon pahentuminen ja painehaavaumien syntyminen.

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy valitti hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus velvoitti kunnan järjestämään A:lle ortopediset jalkineet. Hallinto-oikeus katsoi, että kunta ei voi evätä jalkineita pelkästään siksi, etteivät ne edistä A:n itsenäistä liikkumista. A antoi siten painoarvoa A:n lääkärien suosituksille.

Tapaus on malliesimerkki siitä, miten viranomaiset yrittävät rajoittaa lakisääteisiä oikeuksia laittomilla sisäisillä ohjeilla. Ne kannattaa aina kyseenalaistaa.

Asia hoidettiin maksuttoman oikeusavun turvin. Hoidamme kaikki alle 18-vuotiaiden vammaisoikeudelliset muutoksenhaut maksutta. Ole rohkeasti yhteydessä.

 

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku