VAMMAINEN HENKILÖ EI SAANUT KÄYTTÄÄ OMAA AVUSTAJAA ÄÄNESTYKSESSÄ
– Valitus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan
A (CP-vamma) oli mennyt ennakkoäänestämään presidentinvaalien ennakkoäänestykseen Porissa Satakunnan maakuntakirjastossa. Vaalivirkailija mainitsi A:lle, että tämän tulisi odottaa, että vaaliavustaja tulisi avustamaan häntä. A:lla oli kuitenkin oma avustaja. Tilanne ajautui siihen, että A joutui tosiasiassa äänestämään vieraan vaaliavustajan kanssa, joka ei sujunut. A oli tilanteessa shokkitilassa. A:n vamman vuoksi on tärkeää, että häntä avustaa tuttu avustaja.
Vaalilain mukaan henkilö, jonka kyky tehdä äänestysmerkintä on olennaisesti heikentynyt (kuten A:lla), saa käyttää äänestyksessä apuna valitsemaansa avustajaa.
Hakemuksessa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle A pyytää lautakuntaa tutkimaan asian ja toteamaan, että äänestyksen järjestäneen viranomaisen todetaan syrjineen häntä ja toimineen siten yhdenvertaisuuslain vastaisesti.
Vammaiset henkilöt kohtaavat runsaasti erilaisia ongelmia äänestystapahtumassa. Äänestyspaikat saattavat olla esteellisiä pyörätuolia käyttäville tai äänestykseen ei saa asianmukaista apua.
Jos sinulla tai tutullasi oli vastaavia kokemuksia, olkaa ihmeessä yhteydessä.
Hakemuksen on laatinut pro bono Lakitoimisto Kumpuvuori Oy.

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku