Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta: on OK, että vaalikampanjatila on esteellinen – vammainen voi käydä toisessa kampanjatilassa – valitus hallinto-oikeuteen

 

Päätös kertoo surullista tarinaa siitä, miten vammaisten henkilöiden oikeutta yhdenvertaisuuteen ei vielä oteta tosissaan. Jos kyse olisi mistä tahansa muusta syrjintäperusteesta, olisi arvio varmasti toisenlainen. Olisiko esimerkiksi hyväksyttävää, jos johonkin kampanjatilaan ei päästettäisi naisia ja heidät ohjattaisiin toiseen kampanjatilaan. Oikeudellisesti arvioiden kyse on täysin samasta asiasta. (tosin ei lautakunnan mukaan).

 

A käyttää sähköpyörätuolia liikkumiseensa. A olisi halunnut käydä tutustumassa Helsingissä presidenttiehdokkaan vaalikampanjaan yleisölle avoimessa vaalikampanjatilassa.

 

Tilaan oli portaat. A:lle selvisi, että käytössä olleet irtoluiskat eivät olleet asianmukaisia ja turvallisia.

 

Vastaajan (yhdistys) mukaan käytössä olleet tilat olivat väliaikaisia ja käytössä korkeintaan noin kahden kuukauden ajan. Palvelua saa myös ulos. Käytössä on ollut myös toinen kampanjatila toisessa sijainnissa samassa kaupungissa. Näin ollen saatavana on ollut myös täysin esteetön vaihtoehto.

 

A valitti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan.

 

Lautakunta hylkäsi valituksen.

 

Lautakunta katsoi, että tila on sillä tavoin esteellinen, ettei A:n ollut mahdollista sinne turvallisesti päästä pyörätuoleineen.

 

Lautakunta katsoi, että syrjintää ei ollut tapahtunut. Lautakunnan mukaan oli hyväksyttävä ajatus, että A:lla olisi mahdollisuus vierailla toisessa kampanjatilassa.

 

A valittaa lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku