Kumpuvuoren kyselytunti su 24.6.18 muistiinpanot – kyselytunti menee nyt kesä- ja tuumaustauolle palvelun entisestään parantamiseksi.

 

KYSYMYS: Voiko kunta rajoittaa avustajan matkakustannusten korvaamista siten, että korvaa vain 1-2 matkaan vuodessa?

 

VASTAUS: Laissa ei ole rajoituksia, joiden perusteella voisi ehdottomasti ja kaavamaisesti rajata tällä tavoin. Aina kyse yksilöllisesti arviosta. Joten hakemusta vaan ja sitten valittamaan, jos tarvis.

 

KYSYMYS: Miten nuorena voi saada vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua?

 

VASTAUS: Ikärajaa ei vammaispalvelulaissa ole. Käytännössä raja on mennyt oikeuskäytännössä n. 6-7 vuoden iässä. Kannattaa laittaa hakemusta ja alkaa valittamaan.

 

KYSYMYS: Olen hakenut eläkettä, mutta vakuutuslääkärin mielestä en ole työkyvytön. Mitä tehdä?

 

VASTAUS: Eläkeasioissa itse hankkimasi asiantuntijalääkärilausunnot ovat keskeisiä, joten niitä kannattaa hankkia riittävästi. Lopulta sitten vakuutusoikeus ratkaisee asian, eli kannattaa valittaa.

 

KYSYMYS: Mikä on kohtuullinen kustannus, kun mietitään avustajan kustannusten korvaamista?

 

VASTAUS: Nämä ratkeavat yksittäistapauksittain, eli kannattaa tehdä hakemus ja valittaa tarvittaessa. Kunnan tulee korvata kohtuulliset kustannukset, joilla matka on mahdollista toteuttaa siten, että avustaja on mukana.

 

KYSYMYS: Vammaispalveluasiani on ollut jo pitkään hallinto-oikeudessa, mitä voin tehdä?

 

VASTAUS: Vammaispalvelujuttujen käsittely on venynyt hallintotuomioistuimissa. Ehdotamme, että näistä tärkeimmät säädettäisiin kiireellisinä käsiteltäväksi. Jos käsittely venyy kohtuuttoman pitkään, voit hakea hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku