Kunnan mukaan 12 v eivät kulje yksin – hallinto-oikeus oli eri mieltä ja myönsi kuljetuspalvelut

 

(Turun hallinto-oikeus, 18.10.2019, 19/0600/2).

 

A:lle (mm. monimuotoiset kehityshäiriöt, epilepsia, päätöksentekoaikaan 12 v.) haettiin vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua toiselle paikkakunnalle uimakerhoon, koska omassa kunnassa ei ole erityislapsille suunnattuja harrastustoimintoja.

 

Viranhaltija hylkäsi hakemuksen. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

 

Kunnan mukaan A jaksaa liikkua hyvin yhdessä saattajan kanssa yleisillä kulkuneuvoilla. A ei tarvitse sinänsä liikkumisessa apuvälineitä.  Huomioiden A:n ikä ja ikään liittyvät tarve itsenäistymiseen ja itsenäiseen liikkumiseen ilman vanhempia, ei voida katsoa, että normaalikehityksinen lapsikaan kulkisi itsenäisesti matkan kunnasta toiseen. Kunnan mukaan normaalisti 12-vuotias lapsi tarvitsee (32 km) matkaan saattajan, esimerkiksi vanhemman apua.

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy valitti hallinto-oikeuteen.

 

Hallinto-oikeus kumosi kunnan päätöksen ja palautti asian uudelleen kuntaan käsiteltäväksi. Hallinto-oikeuden mukaan:

 

  • A:ta on pidettävä vammaispalvelulain kuljetuspalvelujen merkityksessä vaikeavammaisena, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jolle on järjestettävä kuljetuspalvelut.
  • A ei pärjää ikäistään heikommasta kehitystasosta johtuen yksin kodin ulkopuolella, eikä ole vielä opetellut rahankäyttöä, eikä tunne kelloa.
  • A:n taidot eivät riitä kulkemaan julkisilla liikennevälineillä yksin.
  • A:n ikäiset terveet ikätoverit liikkuvat itsenäisesti haetun kaltaisilla matkoilla.

 

Asia hoidettiin maksuttoman oikeusavun turvin. Asiakkaalle ei koitunut mitään kustannuksia. Hoidamme alle 18 v. vammaisoikeudellisia muutoksenhakuja maksutta. Ole rohkeasti yhteydessä !

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku