Henkilökohtaisen avun voimavararajaus on syrjivä ja siksi poistettava
Allekirjoita adressi täällä: https://www.adressit.com/voimavararajaus_pois_uudesta_vammaispalvelulaista
Saate ”Voimavararajaus pois uudesta vammaispalvelulaista” adressin luovuttamiseen hallitusneuvotteluihin 24.5.2019
Tapaus: Kehitysvammainen henkilö sai henkilökohtaista apua kodin ulkopuolelle, mutta ei kotiinsa, koska katsottiin, että henkilöllä on voimavaroja kodin ulkopuolella, mutta ei sisäpuolella. Henkilökohtaisen avun voimavararajaus estää riittävän avun saamisen erityisesti päivittäisissä toimissa erityisesti kehitysvammaisten, aivovammaisten, autismikirjon henkilöiden, ja vammaisten lasten osalta.
Henkilökohtaisen avun uudistus 2009 oli osauudistus, jonka vuoksi voimavararajaus säädettiin. Voimavararajauksesta oltiin luopumassa 2015 Valas-loppuraportissa. Oltiin valmiita kokonaisuudistukseen. Tuolloin yksikään työryhmän vammaispuolen edustaja ei vastustanut voimavararajauksen poistoa työryhmäraportissa. Oltiin sitä mieltä, että se on yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Sitä se onkin. Hallituksen tulee muistaa myös sen tiukka velvollisuus toteuttaa progressiivisesti myös henkilökohtaista apua. Voimavararajauksen poisto on tässä seuraava askel. Voimavararajauksen säilyttäminen on askel taaksepäin.
Voimavararajaus on YK vammaisoikeussopimuksen vastainen. Voimavararajaus pakottaa esimerkiksi kehitysvammaiset henkilöt asumaan omaistensa tuen varassa ja riistää näin ollen heidän henkilökohtaisen vapauden (14. artikla). Voimavararajaus estää esimerkiksi autismikirjon henkilöitä saamasta hyvinkin täsmälliseen tarpeeseen henkilökohtaista apua ja näin elämään itsenäisesti ja olemaan osallisena yhteisössä (19. artikla). Voimavararajaus estää erityisesti lapsia, joilla on neurologisia tai neuropsykiatrisia oireyhtymiä tai sairauksia kehittymään ikätasoisesti (7. artikla).
Henkilökohtaista apua voidaan toteuttaa eri sisältöisenä. Näiden sisällä voidaan toteuttaa eri tavoin itsemääräämisoikeuttaan käyttävien tarpeet. Tuettua päätöksentekoa tulee kehittää niille, jotka tarvitsevat sitä henkilökohtaisen avun käyttämiseen. Näihin on jo olemassa palvelumalleja.
Esitetty valmennus ja tuki ei korvaa henkilökohtaista apua. Se on sisällöltään sinänsä hyvä, valmennukseen ja tukeen, kuten palvelun nimikin kertoo. Valmennus ja tuki on ajateltu ennen kaikkea välineelliseksi palveluksi, se auttaa keksimään mitä haluat tehdä, mutta henkilökohtainen apu auttaa sinua tekemään sen. Näin sen ymmärrän.
Viime viikkoina on tullut ulostuloja, joissa puolustetaan voimavararajausta hyvin vahvasti. Ulostuloista muodostuu ainakin minulle nykylainsäädäntöäkin (ja sitä koskevaa oikeuskäytäntöä) tiukempi käsitys henkilökohtaisen avun alasta.
Toivon hallitusneuvotteluihin rohkeutta voimavararajauksen poistamiseen. Hoidamme lakitoimistossamme päivittäin tapauksia, joissa voimavararajaus estää vammaisten henkilöiden itsenäisen elämän. Voimavararajaus on aito ihmisoikeusongelma. Tulevan hallituksen tulee se ratkaista. Tätä kehitystä seurataan ulkomaita myöden.
Turussa, 24.5.19
Vammaisoikeuslakimies Jukka Kumpuvuori