Oikeustieteellisen tiedekunnan avoimia tilaisuuksia esteellisissä tiloissa – tutkintapyyntö poliisille

Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on 1.3.19 järjestänyt kaikille avoimen tilaisuuden ”Miten EU-tuomioistuin toimii?”. Tilaisuus on järjestetty tilassa, joka ei tosiasiassa ole esteetön. Sinne johtava hissi ei täytä niitä mittoja, joita nähdäkseni edellytetään yhdenvertaisuuslain vammaisten henkilöiden syrjintäkielto huomioiden kaikille avoimilta tilaisuuksilta. Mainittu 1.3.19 tilaisuus on vireillä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnassa. Lausunnossaan 23.4.19 lautakunnalle tiedekunta pahoittelee, että tila ei ollut tosiasiassa esteetön, ja että tämä on valitettavaa. Lausunnon mukaan yhdenvertaisuus sekä niiden osana esteettömyys ovat osa moninaisen yliopistoyhteisön arkipäivää. Lausunnon mukaan tiedekunta tulee jatkossa varmistamaan, että sen yleisötilaisuudet järjestetään esteettömissä tiloissa.

Vastaavissa tiloissa tiedekunta on järjestänyt eilen ke 22.5.19 kaikille avoimen tilaisuuden, eikä siihen ole puututtu, ja samoin järjestää tänään to 23.5.19.

Ke 22.5.19 tilaisuutta koskien olen eilen jättänyt tutkintapyynnön Helsingin poliisille sen selvittämiseksi, onko syytä epäillä rikosta (syrjintä). Tiedossa on ollut, tai olisi pitänyt olla, lautakuntaprosessin ja myös sosiaalisen median keskustelujen perusteella, että tilat ovat esteellisiä. Todettakoon muistutukseksi, että ketään ei saa kohdella syyllisenä ennen syyllisyyden vahvistavaa tuomiota.

  • On huolestuttavaa, miten juuri ne tahot, joiden pitäisi kunnioittaa myös vammaisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia, toimivat käytännössä niitä vastaan. Vielä huolestuttavampaa on, että vaikka asioista tullaan hyvinkin tietoiseksi, jatketaan toimintaa edelleen häikäilemättömästi. 2000-luvun alussa oli hyvää liikehdintää vammaisten henkilöiden huomioimisessa korkeakoulumaailmassa. On surullista nähdä, miten vielä tänään ollaan tässä tilanteessa, ja miten yrityksiin muistuttaa esteettömyydestä vastataan sosiaalisessa mediassa olankohautuksella. On hienoa, että yhdenvertaisuuslaki tuo uusia työkaluja. Kun mikään ei kuitenkaan tunnu auttavan, on välttämätöntä saattaa asia myös poliisin arvioitavaksi.

Turku, 23.5.2019

Jukka Kumpuvuori