3-vuotiaalle vammaispalvelululain mukainen kuljetuspalvelu – hallinto-oikeus jyrähti äänestyspäätöksessä

(Helsingin hallinto-oikeus, 14.3.2019, 19/0232/6)

A:lle (viranhaltijapäätöshetkellä 3-vuotias, CP) haettiin vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua.

Viranhaltija hylkäsi päätöksen. A:n ei katsottu olevan vaikeavammainen suhteessa vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun. Lautakunta pysytti viranhaltijapäätöksen, eli hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy teki valituksen hallinto-oikeuteen.

 

Hallinto-oikeus kumosi kunnan päätöksen ja palautti asian uudelleen käsiteltäväksi kuljetuspalvelujen myöntämiseksi.

 

Hallinto-oikeus totesi perustelunaan, että A:lla on vammansa vuoksi vaikeuksia liikkumisessa. Hän on pystynyt matkustamaan julkisilla liikennevälineillä aikuisen kanssa, mutta kävelytelineen mukana kuljettamisen takia on liikkumista julkisissa liikennevälineissä pidettävä kohtuuttoman vaikeana. Näin ollen, A:lla on oikeus kuljetuspalveluun.

 

Eri mieltä olleen hallinto-oikeustuomarin mukaan tämän ikäinen lapsi ei terveenäkään pääsääntöisesti liiku yksin. Hänen mukaansa vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu ei myöskään tarkoita varsinaisesti vaikeavammaisten kuljettamista, vaan sitä, että henkilö pystyy melko omatoimisesti suoriutumaan tavanomaiseen elämiseen liittyvästä liikkumisesta. Tästä ei ole A:n kohdalla kyse vielä. Lisäksi tuomari totesi, että ei ole käynyt ilmi, että A:n tarvitsemia apuvälineitä ei voitaisi kuljettaa julkisissa liikennevälineissä tai että häntä itseään ei voitaisi hänen vammansa aiheuttamien liikkumishäiriöiden vuoksi kuljettaa julkisissa liikennevälineissä. Näin ollen tuomarin mukaan A:n kuljettamistakin julkisilla joukkoliikennevälineillä on pidettävä mahdollisena ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

 

Valitus hoidettiin asiakkaalle maksutta. Hoidamme kaikki alle 18-vuotiaiden vammaisoikeudelliset muutoksenhaut maksutta. Ole rohkeasti yhteydessä.

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku