Vammaiselle henkilölle A (asiakkaamme) on myönnetty henkilökohtaista apua jokapäiväisiin toimiin ja lisäksi järjestötoimintaan. A on lähdössä pyhiinvaellusmatkalle Espanjaan 17 päiväksi ja on hakenut tätä varten lisätunteja. Kunta on myöntänyt haetuista lisätunneista vain osan. Avuntarve matkalla on 24 tuntia vuorokaudessa. Kunta on myöntänyt vain 4 lisätuntia ja osoittanut, että matkalla tulee käyttää perus- ja järjestötunteja. Näin niiden käyttäminen nakertaa A:n mahdollisuuksia perusavustamiseen ja järjestötoimintaan matkan jälkeen.

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa väitetään, että päätös ei ole riittävästi perusteltu eikä siitä käy ilmi, mihin A on oikeutettu. Lisäksi väitetään, että päätöksessä ei ole myönnetty A:n yksilölliseen avuntarpeeseen nähden riittävästi tunteja. Lisäperusteena esitetään, että päätös ei turvaa A:n välttämätöntä huolenpitoa eikä riittäviä sosiaalipalveluja, jotka turvataan perustuslaissa. Edelleen, päätös ei turvaa A:n uskonnonvapautta, jonka toteuttamiseen pyhiinvaellusmatka liittyy.

Majoituskustannukset myönnettiin.

Päätös on taas yksi esimerkki siitä, miten moninaisia ja vaihtelevia kunnan suhtautumiset avustajan matkan ajan lisätunteihin ovat. Tässäkin tapauksessa A oli odottanut saavansa tunnit aiempien keskustelujen perusteella ja kielteinen päätös tuli täydellisenä yllätyksenä.

Kannattaa lukea vinkkejä Avustaja mukana matkalla-teemaan esimerkiksi Palmuasemasta:

Avustaja matkalla mukana

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku