(14.4.18) Kempeleen vammaispalvelujen sivuilla väärää tietoa, joka oletettavasti myös väärän hallintokäytännön tausalla – kantelu oikeusasiamiehelle

 

KANTELU

 

Eduskunnan oikeusasiamiehelle

Kantelu koskee Kempeleen vammaispalvelujen nettisivuja / vammaispalveluista tiedottamista.

 

https://www.kempele.fi/sosiaali-ja-terveys/sosiaalipalvelut/vammaispalvelut.html

 

  1. Nettisivujen mukaan henkilökohtainen apu järjestetään pääsääntöisesti työnantajamallilla. Vammaispalvelulain mukaan järjestämistapa tulee järjestää yksilöllisen tarpeen mukaan. Järjestämistavasta päätettäessä on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset. Jos lähtökohta ja pääsääntö on näin selvästi työnantajamalli, on mielestäni selvää, että myös hallintokäytännössä preferoidaan työnantajamallia muiden järjestämistapojen sijasta.

 

  1. Nettisivujen mukaan vammaispalvelulain mukaan henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena. Ko. omaisrajaus koskee vain työnantajamallia. On huolestuttavaa, että annetaan asiasta väärää tietoa, ja vielä huolestuttavampaa, jos tämä on ollut hallintokäytännössä oikeusohjeena.

 

Pyydän oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Kempeleen vammaispalvelu toiminut laillisesti.

 

pro bono publico

14.4.18

Jukka Kumpuvuori

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku