Pori pakottaa vaikeavammaiset maksamaan kyydeistään väliaikaisesti useita satoja euroja – toteaa itsekin, että kyseessä ei ole ”hyvä tapa – kantelu oikeusasiamiehelle

 

Kantelu kokonaisuudessaan :

 

”KANTELU

Kantelu koskee Porin kaupunkia.
Porissa on menettely, jossa vammaispalvelun asiakas joutuu lähtökohtaisesti maksamaan itse ensin kuljetuspalvelumatkan ja saa vasta sitten rahat takaisin omavastuun ylittävältä osin.
Kuljetuspalvelun järjestämisessä kunnalla on toki laaja harkintavalta. Kuitenkin, järjestämistapa ei saa vaarantaa vaikeavammaisten henkilöiden toimeentuloa (PL 19). Jos ja kun on tiedossa, että lähtökohtaisesti suuri osa vammaispalvelulain kuljetuspalvelujen piirissä olevista henkilöistä on takuueläkkeen varassa eläviä pienituloisia, en näe laillisena järjestämistapana tällaista, mikä Porissa nyt on.
Vammaispalvelut tulisi järjestää laadukkaasti, yksilöllisen tarpeen mukaan.
Vammaispalvelulain systematiikassa kuljetuspalvelut on nimenomaan palvelu, esimerkiksi suhteessa henkilökohtaiseen apuun, joka voidaan toteuttaa työnantajamallilla ja korvata kustannukset. Myös tuon palvelun piirissä on yleinen käytäntö, että vammainen henkilö ei joudu itse laittamaan rahaa edes väliaikaisesti likoon. Kun vielä kyse on palvelutyyppisestä vammaispalvelusta, tulisi saman soveltua.
Vaikka menettely olisi vammaispalveluasetuksen sanamuodon mukainen, ei se ole nykyaikaisen vammaispalveludoktriinin, eikä myöskään YK vammaissopimuksen mukainen.
Kirjeenvaihdossaan Porin vammaispalvelun esimies itsekin toteaa, että kyseessä ei ole ”hyvä tapa”.
Pyydänkin tästä syystä oikeusasiamiestä tutkimaan, onko malli lainmukainen.
Turku, 14.3.18
Jukka Kumpuvuori”

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku