Vammainen saa muuttaa vain, jos vamma pahenee – valitus hallinto-oikeuteen

 

Vastaavia tapauksia on paljon. Tässä taas yksi surullinen.

 

A:lle oli aiemmin myönnetty asunnon muutostöitä. A muutti ja haki uuteen asuntoon pyörätuoliluiskaa ja sähköistä ovenavausjärjestelmää. Viranhaltija teki kielteisen päätöksen. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Lakitoimisto Kumpuvuori Oy on nyt saattanut asian hallinto-oikeuden arvioitavaksi.

 

A oli esittänyt muuton syyksi runsaasti selvitystä, ja myös terapeuttien selvityksissä kuvattiin, miten muutosta on hyötyä kuntoutuksen toteutumisen suhteen (esim. terapian toteuttamisen paremmat edellytykset uudessa asunnossa). Lisäksi syynä esimerkiksi apuvälineiden säilyttämiseen suuremmat tilat uudessa asunnossa. Asunnon sijainti oli myös keskeinen syy muuttaa.

 

Kunnan mukaan vanhaan asuntoon oli tehty muutostyöt, eikä niitä tehdä uuteen, koska A:n muuttoa voida pitää vamman vuoksi välttämättömänä.

 

Päätös merkitsee tosiasiassa sitä, että vammaiset eivät voi muuttaa ja saada asunnon muutostöitä uuteen asuntoon, ellei vamma pahene. Nähtäväksi jää, onko tämä myös oikeuslaitoksen kanta. Jos on, olisiko lainsäädännössä rukaamisen tarvetta?

 

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku