Kumpuvuoren Sunnuntaisutkaus 11.3.18

ON TARKOITUSKIN SÄÄSTÄÄ VAMMAISILLA

 

Niin.

Siitähän on kyse.

 

Ei ole tarkoituskaan, että vammaiset saisivat palvelut yksilöllisen tarpeen mukaan ja saisivat elää yhdenvertaisesti.

 

Kukaan ei vain sano sitä ääneen.

 

Vammaisten asumispalvelut järjestetään ”numeroiden mukaan”. Jos ”henkilöstökerroin” on 0,8, se on riittävää. Jaskan ei tarvitse saada laittaa ruokaa yhdessä avustajan kanssa. Jaskalle riittää yleinen ruokailutilanne. Jaskan pyykit pestään yhdessä muiden kanssa. Jaska voi harrastella omalla ajalla 30 tuntia kuussa. Tämä on realiteetti. Siksi, että näin halutaan.

 

Kansalaisaloite Ei myytävänä saavutti eduskunnan. Nyt puuhataan tästä pelästyneenä kansalaisaloitteen edellyttämän nimimäärän nostamista. Kansalaisaloite otettiin vastaan diplomaattisesti. Samaan aikaan hallitus säestää, että vika on kunnissa, ei laissa. Mutta, auttaisihan se, jos lailla asian säätäisi. Olisi selvempi. Mutta ei haluta.

 

Hallitus laittoi vammaispalvelut hallitusohjelmaan. Säästölistalle. Koska se halusi ne säästölistalle. Esteettömyysnormeista jo tingittiin. Onneksi näyttää siltä, että hallitus ei saa vammaispalvelulakiuudistusta maaliin. Eivät ehdi säästämään siinä.

Eduskunnan kyselytunnilla etsitään kissojen ja koirien kanssa vastaajaa, kun joku kysyy vammaispolitiikasta. Naureskellaan koko salin voimin.

 

Vammaisten syrjintä on arkipäivää. Tutkimukset osoittavat. Tässä on vähän toivoa uuden yhdenvertaisuuslain myötä. Sen meille pakotti EU-oikeus ja YK vammaissopimus. Yhdenvertaisuuslakia sellaisena kuin se nyt on voimassa, ei varmasti oltaisi saatu aikaa kotimaisin lainsäädäntövoimin.

 

Meillä on mainio lainsäädäntö. Mahdollisuudet maailman vammaisoikeuksien mallimaaksi. Mutta ei sellaiseksi päästä, kun laitetaan vammaispalvelut hallituksen säästölistalle ja naureskellaan eduskunnassa, kun joku kysyy fiksusti vammaispolitiikasta.

 

Niin.

Siitähän on kyse.

 

Ei ole tarkoituskaan, että vammaiset saisivat palvelut yksilöllisen tarpeen mukaan ja saisivat elää yhdenvertaisesti.

 

Kukaan ei vain sano sitä ääneen.

 

“Privileged people don’t march and protest; their world is safe and clean and governed by laws designed to keep them happy.”

– Johan Grisham, The Street Lawyer

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku