Kumpuvuoren kyselytunti su 3.6.18 muistiinpanot.

 

KYSYMYS: Voiko KELA kuntoutuksen muuttaa fysioterapiasta ratsastusterapiaan?

 

VASTAUS: Voi, mutta asia pitää käsitellä kuntoutussuunnitelmassa ja sitten hakea muutosta päätökseen KELAsta.

 

KYSYMYS: En saa sähköpyörätuolia terveydenhuollosta, vaikka tarvitsen, mitä voin tehdä?

 

VASTAUS: Asian voi viedä hallinto-oikeuteen ja hallinto-oikeus päättää asian.

 

KYSYMYS: Työntekijäni (henkilökohtainen avustaja) kuuluu mielestäni eri palkkaluokkaan, kuin kunnan mukaan on tilanne. Mitä voin tehdä?

 

VASTAUS: Vaadi asiasta päätös ja tee valitus.

 

KYSYMYS: Pitääkö kunnalle ilmoittaa, minne menee kuljetuspalvelumatkoilla?

 

VASTAUS: Kunnalla on oikeus saada tietää matkojen kohde sillä tarkkuudella, että se pystyy tarkastamaan, että palvelua käytetään sillä alueella, jonne se on myönnetty. Ei kuitenkaan yksityiskohtaisia tietoja siitä, minne mennään.

 

KYSYMYS: Kunnan mukaan 7 v lapsi ei voi saada henkilökohtaista avustajaa, onko näin?

 

VASTAUS: Henkilökohtaisessa avussa ei ole ikärajoja. Jotkut kunnat kuitenkin rajaavat ikärajaa johonkin tasolle. Yleensä 7 v lapset kyllä saavat. Kannattaa aina hakea muutosta.

 

KYSYMYS: Milloin kannattaa hakea edunvalvojaa aikuiselle vammaiselle?

 

VASTAUS: Joskus asiat hoituvat ilman mitään. Joskus valtakirja on tarpeen ja joskus tulee tarpeeseen suppea (taloudellisten asioiden) tai laaja (henkilöön liittyvät asiat) edunvalvonta. Usein tarve tulee aika nopeasti, joten kannattaa jo etukäteen miettiä, että on riittävän vahva edustus myös ongelmatilanteita varten.

 

KYSYMYS: Miten saan kouluavustajan lapselle? Entä jos on jo hylätty, voinko hakea uudelleen?

 

VASTAUS: Laita koulutoimeen hakemus (mahdolliset suositukset mukaan). Vaadi päätös. Jos päätös on kielteinen, voidaan valittaa. Nämä hoituvat maksuttoman oikeusavun turvin, joten olkaa yhteydessä. Voit aina myös hakea uudelleen.

 

KYSYMYS: Autonhankintatuki, laki sanoo, että pitää korvata puolet, mutta jotkut kunnat korvaavat ohjeidensa mukaan vähemmän, miten arvioitte tilannetta?

 

VASTAUS: Kyse on harkinnanvaraisesta tukitoimesta, jolloin kunnalla on enemmän harkintavaltaa. Kannattaa näissä yksittäistapauksissa kuitenkin aina hakea muutosta ja lopulta hallinto-oikeus päättää, onko kunta voinut rajata korvausta.

 

KYSYMYS: Olen vammaisen lapsen äitinä mukana lomamatkalla ja esimerkiksi retkelle avustajana. Maksanko normaalit maksut, vai voinko päästä mukaan avustajana?

 

VASTAUS: Tilanteet ratkeavat aina yksittäistapauksittain ja varsinkin kun on kyse ulkomailla olevista tilanteista, sen maan lainsäädännön mukaan. Kuitenkin lähtisin siitä, että jos vammainen lapsi tarvitsee avustajaa, tulisi avustajan päästä maksutta, riippumatta siitä, onko tämä vanhempi vai ulkopuolinen.

 

KYSYMYS: Hallintopäätös on päivätty 18.3.18. Päätöksessä lukee, että sen voimassaoloaika alkaa 1.3.18. Kyseessä on asiakasmaksuasia. Voiko asiakasmaksu tulla voimaan 1.3.18?

 

VASTAUS: Lähtökohtaisesti hallintopäätös tehdään olemaan voimassa hakemuksesta lähtien. Nyt riippuu vähän olosuhteista, miten tässä tapauksessa asia ratkeaisi. Suosittelen, että olet yhteydessä suoraan tänne jos haluat laki@kumpuvuori.fi, niin selvitään asia.

 

Verkatehtaankatu 4, as. 228

20100 Turku